Zwanger/Mammafit

Wil jij je zwangerschap zo fit mogelijk doorstaan en de unieke ervaring van de zwangerschap en het bevallen zo optimaal mogelijk ervaren? Zwangerfit / MammaFit helpt je te genieten van deze bijzondere periode. Met ons speciale programma richten we ons op de gezondheid van jou en je baby.

Onze cursus Zwangerfit / MammaFit is erop gericht dat je onder professionele begeleiding actief en veilig kan (blijven) sporten tijdens je zwangerschap en dat je na je zwangerschap optimaal kunt werken aan je herstel. Daarbij maak je je sterk voor activiteiten die je na de zwangerschap als moeilijk ervaart (bijvoorbeeld in je huishouding/gezin of beroep) en word je voorbereid op de sport die je graag wilt hervatten.

Geniet van je zwangerschap en van de periode daarna: Geef jezelf en je baby een goede start!

Veel vrouwen stoppen met sporten als ze zwanger zijn. Uit onderzoek is gebleken dat sporten tijdens de zwangerschap juist een positieve bijdrage kan leveren aan bijvoorbeeld het energieniveau, een goede nachtrust en de bloeddruk. Juist in een periode waarin er veel van het lichaam wordt gevraagd is het van het grootste belang om in een goede conditie te blijven. Zwangerfit / MammaFit is dé ideale manier om jezelf fit te houden en daarmee beperk je ook zoveel mogelijk eventuele lichamelijke klachten en dat komt zowel de moeders als hun baby’s uiteindelijk ten goede!

Professionele begeleiding

We combineren training, informatie en ontspanning met individuele fysiotherapeutische begeleiding en zo nodig advies op maat. Zwangerfit / MammaFit wordt altijd door een gediplomeerd fysiotherapeute gegeven. We bieden een speciaal sportief en informatief programma aan dat is ontwikkeld door ervaren fysio- en bekkentherapeuten in opdracht van de NVFB (Nederlandse Verenging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pré-, en postpartum gezondheidszorg).

Een bevalling kun je gerust vergelijken met het leveren van een topprestatie en net als bij elke topprestatie vraagt dat een goede voorbereiding. Een marathon kan immers ook niet zonder een goede voorbereiding worden gelopen. 

ANNELISE WOORTMAN “Met onze specifieke kennis van het vrouwelijk lichaam en ruime ervaring met de preventie en/of de begeleiding van vrouwen met zwangerschapsgerelateerde klachten wil ik je hét steuntje in de rug geven zodat je je zo goed mogelijk voor kan voorbereiden op alle fases rond de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Op deze manier kan ik je optimaal begeleiden in deze periode”.

Kenmerken van onze aanpak zwanger/mammafit

  • Actieve, leuke, eigentijdse cursus waarbij ontmoeting, plezier hebben en uitwisseling van ervaringen met andere zwangere vrouwen en/of net bevallen moeders een belangrijke rol speelt.
  • Veilig sporten onder professionele begeleiding met veel variatie. Met behulp van materialen als cardioapparatuur, grote oefenballen, dynabands, gewichtjes, balanskussens en muziek wordt de training helemaal afgestemd op de belastbaarheid van je zwangere en/of pas bevallen lijf.
  • Aandacht voor probleemgebieden voor zwangere/net bevallen vrouwen: specifieke aandacht voor het voorkomen en verminderen van bekkenpijn, bekkenbodemklachten en het verbeteren van houding, tiltechnieken, ademhalingstechnieken en stabiliteit. 
  • Conditionele begeleiding om zo fit mogelijk naar je bevalling toe te groeien en de eerste periode na je bevalling fysiek beter aan te kunnen.
  • Begeleiding na de bevalling om je conditie terug te winnen, de bekkenbodem te trainen en te laten herstellen en om je figuur terug te winnen.
  • Aandacht voor ontspanning.
  • Advies en ondersteuning tijdens deze periode in samenwerking met je verloskundige, huisarts en gynaecoloog.

 

Vanaf 12 weken zwangerschap kun je al deelnemen aan deze eigentijdse zwangerschapsgym. Vooraf krijg je een uitgebreide persoonlijke intake met extra informatie over het gebruik van je bekkenbodem en hoe je klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling kunt voorkomen of verminderen. Deze intake vindt voorafgaand aan de ZwangerFit les plaats.

Voor alle zwangere vrouwen die ondanks een druk leventje toch actief willen blijven of juist gaan bewegen is dit een ideale vorm van (preventief) sporten. Ook voor pas bevallen vrouwen is het vaak lastig om de hectiek van het gezinsleven los te laten. Tijdens deze actieve lessen ben je weer even lekker met jezelf bezig. Na de bevalling is het belangrijk om goed begeleid te worden in het opbouwen van je kracht, conditie en bekkenbodem, zodat je op deze manier klachten bij een eventueel volgende zwangerschap of op latere leeftijd kunt voorkomen of verminderen. ZwangerFit / MammaFit actieve lessen worden gemengd gegeven, dus zowel zwangere- als net bevallen vrouwen sporten in dezelfde groep van maximaal 10 personen. De lessen worden echter op zo’n manier gegeven dat toch iedereen op haar eigen niveau kan trainen. Dus ben je net zwanger en heb je nog veel energie, dan kun je dat kwijt in de les. Maar ben je hoogzwanger of net bevallen en is je conditie even wat minder, ook dan zal je na de les een voldaan gevoel hebben.

Geniet van je zwangerschap en van de periode daarna: Geef jezelf en je baby een goede start!

ZwangerFit/MammaFit wordt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in de oefenzaal in onze eigen praktijk gegeven: MFT de Woldstreek, Hoofdweg 83 te Slochteren.

Praktisch: Het is handig om gemakkelijk zittende kleding liefst met meer laagjes en schone sportschoenen te dragen en een handdoek mee te nemen. Geef je nog borstvoeding plan dit dan relatief kort voor de les en gebruik een goed zittende BH. Instromen kan op elk gewenst moment vanaf 12 weken in de zwangerschap tot 9 maanden na de bevalling. De groepen bestaan uit maximaal 10 personen. 

 

Als je al klachten hebt, dan kan het verstandig zijn eerst een afspraak te maken in de praktijk. We doen dan een uitgebreid onderzoek en maken dan een plan op maat voor de training in combinatie met eventueel manueeltherapie/fysiotherapie. Deze behandelingen worden, als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, helemaal vergoed door de zorgverzekeraar.

Als je vanwege de bevalling en/of op basis van medische klachten op advies van je huisarts/verloskundige/gynaecoloog een tijd stopt, blijven je lessen geldig tot maximaal 4 maanden na de bevalling. 

De cursus wordt soms gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar, afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Voor eventuele specifieke voorwaarden kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. 

Kortom: Of je nu klachten hebt of niet, of je voor het eerst zwanger bent of al voor de vierde keer: bij ons ben je in goede handen. Wanneer je nog twijfelt of de zwangerschapslessen ZwangerFit / MammaFit iets voor jou zijn, dan raden we je aan een GRATIS proefles te volgen! Dan kun je zelf ervaren hoe deze actieve vorm van zwangerschapsgym jou bevalt! 

Onze ZwangerFit / MammaFit therapeut is

Annelise Woortman

Fysiotherapeute/
Kinderfysiotherapeute i.o.