Cornelia Antonides

Algemeen Fysiotherapeute Manueel- en Kinder Manueel therapeute

Over mezelf

Mijn naam is Cornelia Antonides-van der Heide. Sinds 2001 ben ik werkzaam als algemeen fysiotherapeut en sinds 2006 als master manueel therapeut SOMT. Tevens pas ik sinds 2010 Dry-needling toe (overigens niet bij kinderen) waarmee ik mooie resultaten behaal. Sinds 2011 ben ik ook geregistreerd Kinder Manueel therapeut, onder andere bij Hoog Cervicale Functieproblemen of bekkenproblemen,  hier heb ik mij in de afgelopen 10 jaar in gespecialiseerd. 

Kinder-Manuele therapie wordt in onze praktijk zo zacht mogelijk toegepast dus zonder kraken.

Behalve dat ik 7 jaar met Meinie van der Stoel heb meegelopen en nog intervisie doe, heb ik me ook gespecialiseerd in het Mulligan concept, dit is een methode om met kleine oefeningetjes en tegelijkertijd het stijve gewrichtje vast te houden een gewricht pijnvrij los te maken. Hiermee zijn alle gewrichten te behandelen, letterlijk van Kop tot Teen.  De Mulligan- behandeling is pijnvrij 😉 dus ideaal voor het behandelen van baby’s en kinderen. Ik heb hiervoor 3 modules van de opleiding Mulligan gevolgd; A, B en C. En nog een bekkenspecial. Daarnaast heb ik 1,5 jaar met Kees Toppen in Eelde meegelopen omdat hij de methode nog beter toepasbaar heeft gemaakt op de wervelkolom. Ik heb hier heel veel geleerd vanuit de praktijk.

Qua behandeling komt het vaak neer op een combinatie-behandeling: kinder-manuele therapie waarin in veel van Mulligan heb geintegreerd. De behandeling is zoveel mogelijk pijnvrij, maar als de gewrichtjes erg stijf zijn kan het met name in de nek en soms ook in de schouderregio toch wat drukpijn geven. Vooral als je kindje moeilijk ontspant. Vandaar dat ik in de praktijk zeer speels en speldepriksgewijs werk; even een kleine mobilisatie, dan weer spelen/zingen/bellen blazen/gekke bekken trekken/spelletje doen cq afleiden.

De combinatie van Kinder-Manuele therapie en het Mulligan Concept geeft fantastische resultaten. Het is heel mooi wat je met hele fijne bewegingen voor de beweeglijkheid en ontwikkeling een baby of een kind kunt betekenen en ik vind het heel bijzonder om deze doelgroep te behandelen en te zien hoe snel kinderen vaak opknappen.

In onze praktijk werk ik nauw samen met de Kinderfysiotherapeuten, we vormen samen het Kinderteam. Een baby wordt altijd in tandem behandeld (zowel door Kinder-Manueel therapeut als door kinderfysiotherapeut). Bij een ouder kind wordt er specifiek gekeken wat een kind nodig heeft en die therapie wordt als eerste ingezet. Als Kinderteam hanteren wij een nauwe intervisie in de vorm van een 2-wekelijks overleg en indien nodig wordt het kind alsnog door beide disciplines gezien (bijvoorbeeld een kind dat al 4 weken kinderfysio heeft krijgt een check Kinder-Manuele therapie of een kind dat klaar is met Kinder-Manuele therapie maar dat nog niet sterk genoeg is zijn/haar gewrichten stabiel te belasten of om de houding optimaal te houden gaat de therapie vervolgen bij de kinderfysiotherapeut. Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat we gelijk opwerken. (bij zuiglingen altijd)

Ook specialiseerde ik me in de behandeling van zwangerschapsgerelateerde klachten. Ik wil niet alleen oog hebben voor de kinderen maar ook voor de moeders.  Een zwangerschap en bevalling is een hele marathon met als resultaat een topprestatie. Maar het gaat niet altijd zonder slag of stoot.

Deze laatste interesse is in de loop van de jaren ontstaan: in de praktijk heb ik in de afgelopen 15 jaar heel wat zwangere vrouwen maar ook vrouwen die na de bevalling niet goed van hun klachten afkwamen behandeld. Mijn ervaring is dat zwangere of pas bevallen vrouwen te gemakkelijk denken dat ze flink moeten zijn en dat klachten vanzelf wel weer overgaan. Niets minder is waar!

Bekkenklachten tijdens de zwangerschap en ook al vrij vlot na de behandeling zijn veelal goed te verhelpen met Manuele Therapie in combinatie met Mulligan mobilisaties en daarnaast de juiste adviezen en oefeningen. 

Zeer regelmatig zie ik vrouwen in de praktijk na de tweede of derde zwangerschap die al met klachten lopen vanaf de eerste zwangerschap.

Mijn advies is: laat je checken, de kans is namelijk groot dat je klachten te verhelpen of beter op te vangen zijn en hoe fitter je jezelf houdt rond de zwangerschap en na de bevalling, hoeveel te sneller zal je weer het gevoel hebben je eigen lijf terug te krijgen, en dat willen we toch allemaal?

Zelf ben ik ook moeder van 3 kinderen.  Vanwege mijn 3 zwangerschappen en 3 verschillende bevallingservaringen begrijp ik erg veel over hoe het is om zwanger te zijn, te bevallen en hoe je je kunt voelen in je kraamtijd. En ook over wat je kunt tegenkomen in het herstel, met de borstvoeding of flesvoeding en het wennen aan je kindje en de nieuwe situatie.

Ik werk sinds 2009 in Slochteren bij MFT de Woldstreek.

Mijn persoonlijke visie: een goed op de dagelijkse belasting afgesteld lichaam, psyche en geest helpt je gezond te blijven. Soms is die balans weg en ontstaan er klachten. Soms is er een trauma (bevalling, flinke verstapping of val) geweest waardoor de balans weg is of er zelfs nog nooit geweest is. Bijvoorbeeld bij onbehandelde Hoog Cervicale functiestoornissen of bekkenklachten kunnen baby’s maar ook oudere kinderen of zelfs volwassenen bijvoorbeeld al van jongs af aan nek of rugpijn hebben. Graag (ver)help en coach ik u met uw klachten of met de klachten van uw kind. Samen met u en/of uw kind zoek ik naar de beste behandeling, houding en oefeningen, in combinatie met het nadenken/zoeken naar een betere balans tussen de dagelijkse belasting en belastbaarheid en het specifiek sterker maken van het lichaam zodat mogelijke nieuwe trauma’s beter opgevangen zullen worden. Zo nodig verwijs ik door binnen ons netwerk zodat u met uw klachten of de klachten van uw kind op de juiste plaats en bij de juiste therapeut terecht komt.

Ik werk op de maandag, donderdag en vrijdag. 

Maandag en vrijdag in Slochteren en op donderdag in Meerstad.

BIG geregistreerd nr. 39055504104