Uit: NOS, 25 november 2020
De longen van de meeste patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, herstellen na drie maanden goed. Dat meldt het Radboudumc na onderzoek van 124 patiënten. Volgens longarts Bram van den Borst is de restschade na een coronainfectie vergelijkbaar met een zware longontsteking.
Desondanks blijven veel patiënten langdurige klachten houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Opvallende conclusie is dat een groep patiënten die tijdens hun infectie niet naar het ziekenhuis zijn gestuurd, er op dit moment slechter aan toe is dan patiënten die op een verpleegafdeling in het ziekenhuis terechtkwamen of op de IC.
Volgens Van den Borst zijn er thuisblijvers met “initieel relatief milde covid-19, maar vervolgens hardnekkige langdurige klachten en beperkingen”. Daarbij is het volgens hem opmerkelijk dat er nauwelijks afwijkingen aan de longen te zien zijn bij die groep. Daarom is er “dringend behoefte aan meer onderzoek naar verklaringen en behandelmogelijkheden”, aldus Van den Borst.
Radboudumc
Klik hier om het volledige nieuwsartikel op de website van Radboudumc te lezen.
Over de wetenschappelijk publicatie
Publicatie in Clinical Infectious Disease: Comprehensive health assessment three months after recovery from acute COVID-19 – Bram van den Borst, Jeannette B. Peters, Monique Brink, Yvonne Schoon, Chantal P. Bleeker-Rovers, Henk Schers, Hieronymus W.H. van Hees, Hanneke van Helvoort, Mark van den Boogaard, Hans van der Hoeven, Monique H. Reijers, Mathias Prokop, Jan Vercoulen, Michel van den Heuvel.