Echografie
Dé innovatie in de fysiotherapie: een vollediger beeld van uw klacht en een gerichtere behandelaanpak. Het gebruik van echografie in onze praktijk biedt een belangrijke ondersteuning en aanvulling op het onderzoek naar de oorzaak van uw klachten.
Bij dit beeldvormend onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die in het lichaam worden gebracht met een echoapparaat. Na het aanbrengen van gel worden met een behandelknop, ook wel probe of transducer genoemd, geluidsgolven in het lichaam gebracht en door het apparaat weer opgevangen als bewegend beeld. De geluidsgolven zijn onhoorbaar en worden op een beeldscherm omgezet in grijstinten. Omdat de golven niet door het bot heen dringen, ziet botweefsel er op het scherm uit als een witte balk. Vochtopeenhopingen zijn wel zichtbaar als zwarte ruimte. Omdat bewegende beelden worden verkregen van dat deel van het lichaam waar de klacht zich bevindt, kan de echografist zien hoe de pijnlijke beweging ontstaat.
Zacht weefsel
Echografie geeft een goed beeld van zacht weefsel (‘weke delen’) zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden. Weefselschade en overbelasting kunnen met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat een beter inzicht in de aard en ernst van de klachten.
We gebruiken echografie bij:
- spierblessure
- peesblessure (gescheurde pees, verkalking)
- slijmbeursontsteking
- verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of gewrichtsbanden
- onderzoek naar cystes
Het onderzoek
Echografie werkt met onhoorbare geluidsgolven. Tijdens het onderzoek bewegen we een echokop met aangebrachte gel over het klachtengebied, hetgeen op een scherm in beeld wordt gebracht. De gel kan wat koud aanvoelen, maar verder voel je er niets van. Het is niet schadelijk voor je lichaam. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. Daarna bespreken we direct de uitslag en stellen samen een behandelplan op.
THERESIA MENNINGA | Fysiotherapeut en echografist
“Een echo biedt net dat laatste stukje inzicht om het klachtenbeeld compleet te krijgen en de juiste diagnose te kunnen stellen. Voor ons heel waardevol om een behandelplan op maat te maken. En daar profiteert de patiënt van: hoe sneller de diagnose en hoe beter het plan, des te eerder is hij of zij weer klachtenvrij.”