0598-42 18 16

Hoofdweg 83, 9621 AD SLOCHTEREN

Voorkeurshouding


Bij een voorkeurshouding houdt de baby het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid, niet alleen wanneer het slaapt, maar vaak ook als het kind wakker is.

 

Eventuele oorzaken en gevolgen van een voorkeurshouding:


De schedel van een baby is tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht, door een sterke voorkeurshouding naar één kant, kan het kind een afplatting krijgen aan één zijde van het achterhoofd (plagiocephalie). Ook kan alleen het achterhoofd plat worden (brachycephalie). De voorkeurshouding kan ontstaan door veelvuldig rugligging, omdat kinderen op hun rug moeten worden gelegd om de kans op wiegendood te verkleinen. Een functiebeperking in de bovenste nekwervels, het HCFS (voorheen KISS-syndroom) kan ook een mogelijke oorzaak zijn voor het ontstaan van een voorkeurshouding. Bij een voorkeurshouding kan naast een afplatting van de schedel ook asymmetrie in het gezicht ontstaan. Ook kan het gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling van het kind. Een baby met een voorkeur beweegt zijn armen en benen soms niet evenveel, kan niet goed recht liggen en heeft moeite om zijn hoofd in de middellijn te houden. Het eenzijdig bewegen van een het kind kan zo uiteindelijk een belemmering vormen voor de verdere ontwikkeling. Kinderfysiotherapie en manuele therapie hebben een bewezen effect op ontstaan en afname van schedelasymmetrie. Na enkele behandelingen zijn er vaak al resultaten te zien.

 

Hoe kan (eventueel) een voorkeurshouding worden voorkomen?

Slaap- en speelhoudingen kunnen invloed uitoefenen op de vorm van het hoofd. Het is daarom wenselijk dat uw kind in afwisselende houdingen wordt gelegd (niet tijdens het slapen!). Daarmee neemt de kans op het ontwikkelen van een voorkeurshouding af. Een voorkeurshouding op zuigelingenleeftijd komt de laatste vijftien jaar vaak voor, omdat kinderen op hun rug moeten liggen om de kans op wiegendood te verkleinen.

Een kind kan naar aanleiding van een voorkeurshouding een plagiocephalie of een brachycephalie ontwikkelen.

Met behulp van plagiocephalometrie, een meetmethode voor de schedelasymmetrie, kan de mate en ernst van de plagiocephalie en/of brachycephalie al vanaf de geboorte worden vastgelegd en verbetering worden geregistreerd.

Kinderfysiotherapie en manuele therapie hebben een bewezen effect op ontstaan en afname van schedelasymmetrie.

 

 

Onze kinderfysiotherapeute Paulien van den Berg is opgeleid om de plagiocephalometrie uit te voeren.

 

FMT Logo de Kinderfysiotherapeut

© MFT de Woldstreek, 2019.

Top