0598-42 18 16

Hoofdweg 83, 9621 AD SLOCHTEREN

Oedeemtherapie

Lymfeoedeem wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfesysteem. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, dan noemen we het primair lymfeoedeem. Maar het kan ook een verstoring zijn in het lymfesysteem door een andere oorzaak bijvoorbeeld een operatie of als gevolg van een trauma dan noemen we het secundair lymfeoedeem. Gezien het beloop wordt lymfeoedeem als chronische aandoening beschouwd, het begint vaak sluipend en is vaak progressief.

Het lymfesysteem bestaat uit lymfebanen en lymfeknopen. De banen zorgen voor het afvoeren van lymfevocht. Het lymfevocht bestaat uit afvalstoffen, eiwitten en witte bloedcellen. De witte bloedcellen hebben een belangrijke functie in het afweersysteem van ons lichaam: infecties tegengaan. Via de lymfebanen word het lymfevocht naar de lymfeknopen vervoerd. Hier word het lymfevocht gezuiverd zodat het via het halsgebied de bloedcirculatie weer schoon in kan gaan.

Als het lymfe niet goed afgevoerd word ontstaat er een ophoping. Lichaamsdelen zwellen op en voelen zwaar en vermoeid aan. Hiervoor is oedeemtherapie.

Oedeemtherapie is gericht op het voorkomen van toename van lymfevocht en vermindering van de gevolgen van lymfeoedeem. Er zijn verschillende vormen van behandeling bij lymfeoedeem, vaak wordt een combinatie gebruikt van verschillende therapieën voor het beste resultaat. Per patiënt wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Therapievormen:

Compressietherapie
Zwachtelen van het aangedane lichaamsdeel zorgt voor een snelle afname in omvang. Om het uiteindelijke resultaat te behouden worden er kousen aangemeten, dit doet een speciaal opgeleide kous aanmeter.

Manuele lymfedrainage
Dit is een zachte massagetechniek om het lymfesysteem te stimuleren zodat de afvoer van lymfevocht toeneemt.

Lymfetaping
Deze tape zorgt ervoor dat de opname van lymfevocht verbeterd, zodat het afgevoerd kan worden.

Oefentherapie/ademhalingstherapie
Het lymfestelsel werkt sneller als we in beweging zijn, hierdoor speelt beweging een belangrijke rol bij oedeemtherapie. Ook kunnen we het lymfesysteem beïnvloeden met onze ademhaling.

Litteken en fibrose technieken
Bij operaties of bestralingen kunnen er in de weefsels verklevingen ontstaan die pijn veroorzaken en voor een bewegingsbeperking zorgen. Met speciale technieken worden deze weefsels weer soepel gemaakt.

Adviezen/leefregels/zelfmanagement
Lymfeoedeem is zoals eerder beschreven chronisch. Het is dus van groot belang dat u leert omgaan met lymfeoedeem. U krijgt adviezen over huidverzorging, belastbaarheid van het lichaam en voeding. Ook leert u hoe u de massage bij uzelf kan toepassen in combinatie met zwachtelen en/of tape.


© MFT de Woldstreek, 2019.

Top