0598-42 18 16

Hoofdweg 83, 9621 AD SLOCHTEREN

Handtherapie

Uw handen en polsen zitten ingewikkeld in elkaar. De vele botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt gebruiken: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Hierdoor is uw hand ook kwetsbaar.
Door een aandoening, ongeluk, overbelasting of slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. Soms kan een relatief klein letsel er voor zorgen dat iemand problemen kan hebben met de dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden, het huishouden doen, sporten of het uitoefenen van een beroep. Een goede behandeling door een handtherapeut is dan belangrijk.

De handtherapeut houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. Een handtherapeut is een fysiotherapeut (of ergotherapeut) die zich na het voltooien van de HBO-opleiding heeft gespecialiseerd in het behandelen van diverse aandoeningen van de hand. Een handtherapeut heeft specifieke kennis van de anatomie en functie van de hand, wondgenezing, mogelijkheden van de handchirurgie en spalken.

De handtherapeut verzorgt bijvoorbeeld het revalidatieproces na een pols- of handoperatie, maar kan ook conservatief (dus zonder dat er een operatieve ingreep aan vooraf gaat) behandelen.
De handtherapeut onderzoekt de functie van de hand, welke structuren er zijn aangedaan, maar ook de mate van functie en belastbaarheid die iemand voor beroep of hobby nodig heeft. Aan de hand daarvan wordt er een individueel en specifiek behandelplan gemaakt om de functie te verbeteren.

Dit kan onder andere door:

- oefeningen om de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren

- oefeningen om de coördinatie van alle spieren te verbeteren

- oefeningen om de kracht te verbeteren

- behandeling van littekenweefsel

- verminderen van zwelling en pijn

Belangrijk om te weten: We doen het samen!


Handtherapie is vaak een intensief traject, waarbij uw medewerking en inzet van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie behandelingen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren.
De handtherapeut gaat voor een efficiënte en optimale aanpak, maar uw eigen motivatie om thuis te werken aan uw herstel is net zo belangrijk! Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen thuis nauwkeurig opvolgt!

 

© MFT de Woldstreek, 2019.

Top