0598-42 18 16

Hoofdweg 83, 9621 AD SLOCHTEREN

Fysiotherapie bij schouderklachten


De schoudergordel verbindt de arm met het lichaam en vormt het beweeglijkste gewricht van ons lichaam. Dit kan ook meteen zijn zwakte zijn. We kunnen de arm hoog/laag bewegen, duwen, trekken, gooien, tillen. Dit zijn allemaal functies die verstoord kunnen raken bij verschillende soorte schouderaandoeningen. Ongeveer 17-20% van de mensen heeft ooit met schouderklachten te maken. Over het algemeen is het natuurlijke herstel matig te noemen. Aangezien verscheidene schouderaandoeningen vergelijkbare klachten kunnen veroorzaken (pijn op de bovenarm en pijn bij het bewegen van de arm van het lichaam af) is het verstandig een afspraak te maken met een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut. Zo kan een diagnose gesteld worden en de beste bijbehorende behandeling ingezet kan worden.


De behandeling kan bestaan uit het herwinnen en optimaliseren van de beweeglijkheid van de schoudergordel. Dit omvat niet alleen het schoudergewricht zelf, maar ook de beweeglijkheid van het schouderblad over de romp, de beweeglijkheid van het sleutelbeen met het borstbeen en het schouderdakje en/of de beweeglijkheid van de nek/bovenrug en ribben). Ook kan behandeling gericht zijn op het op lengte brengen van verkorte structuren, het aanleren van juiste stand van de schouder(gordel) en het aanleren hoe de schouder op de juiste manier te gebruiken en te trainen d.m.v. actieve oefentherapie. Vervolgens wordt functioneel (bijvoorbeeld t.a.v. werkgerelateerde taken) en/of sport-specifiek getraind. Dit is afhankelijk van het doel van de behandeling.


De oefentherapie is zoveel mogelijk gericht op uw persoonlijke situatie. Dit omvat o.a. houdings- en bewegingsadviezen en oefeningen die geïntegreerd zijn in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Hierbij wordt gekeken naar uw specifieke werkomgeving, uw thuissituatie en uw hobby’s. Dit maakt de behandeling effectief en u leert uzelf een gezondere manier van bewegen aan zodat u zo optimaal mogelijk kunt functioneren in uw algemene dagelijkse leven.


In onze praktijk zijn Melanie Hougardy en Cornelia Antonides gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van schoudergordel gerelateerde klachten. Zij zijn ook aangesloten als (bestuurs) lid van Schoudernet Noord. De stichting Schoudernet Noord (SNN) is een werkgroep van manueel therapeuten en/of sportfysiotherapeuten en/of algemeen fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op het gebied van diagnostiek en revalidatie van schouderaandoeningen. Binnen stichting SNN zijn ook orthopeden betrokken. Er is dan ook sprake van een intensief samenwerkingsverband tussen de aangesloten therapeuten en de orthopeden van het Martiniziekenhuis Groningen. Dit zorgt voor korte lijnen tussen orthopeed en therapeut bij post-operatieve schouderrevalidatie. Zie voor meerdere informatie over SNN de website fmt schoudernet

De behandelkosten voor fysiotherapie of manuele therapie worden conform polisvoorwaarden vergoed. Raadpleeg uw polis voor de voorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering.

© MFT de Woldstreek, 2019.

Top